Potřeboval jsem večer uvařit jídlo na zítra. V lednici "vepřové maso na čínu", jinak nic moc navíc a na doplnění zásob pozdě. Přece nebudu dělat zase guláš, sakryš? Pak jsem si všiml láhve s červeným vínem, v hlavičce se rozsvítilo a já si začal hrát. Nakonec to nedopadlo vůbec špatně. Vlastně mi to chutná tak hrozně moc, že jsem si sedl a sepsal recepis dřív, než se mi vykouří z hlavy :). Počkat ... jméno nějaké by to chtělo ... hmm .. tak třeba:
VEPŘOVÝ GULÁŠ NA VÍNĚ
Co je potřeba:
500g polohrubé mouky
250 - 300g cukru
200g tuku
3 vejce
1 malý/střední bílý jogurt (cca 150ml)
150ml mléka
1/2 prášku do pečiva
vanilkový cukr
čerstvé nebo konzervované ovoce
(+ kakao, kokos, skořice, ...)
Školní jídelně na základní škole se podařilo mi dokonale zhnusit různá jídla. Na jejich špici trůnily fazole (pravda, takové ty velké hnědé). Až díky mamčině kuchyni o léta později jsem si i k této luštěnině našel vztah a to více než kladný. Dneska patří FAZOLE NA PAPRICE mezi moje nejoblíbenější jídla vůbec. Večer je namočím, druhý den zapnu plotnu a uvařím. A pak už stačí jen čtvrthodinka práce a oběd je hotový.
Stromy pučí, sedmikrásky už vykvetly a za chvíli nás čeká záplava žlutých květů. A co s nimi? Třeba udělat PAMPELIŠKOVÝ MED.
Předem receptu byste měli vědět, že nejdůležitejšími ingrediencemi jsou sýr a zelí. Těstoviny se dají velmi dobře zaměnit za rýži (původní receptura), mleté maso za mleté uzené, nebo sojový granulát (s příchutí šunky je ideální). Všechny varianty jsem vyzkoušel, ale tahle mi chutná nejvíc.
Pokud jde o množství, málokdy něco odvažuji, dokonce i moučníky jsem schopný dělat podle oka, ale gramáž by měla sedět. Ještě, prosím, omluvte obrázky, kde 1.) místo hovězího mletého je klasické, ale hovězí nebylo, 2.) kvalita fotografií odpovídá době vzniku, tj. někdy kolem půlnoci za svitu kuchyňské lampy. :) A jdeme na to.